Главно мюфтийство участва в конференция на ОССЕ по човешкото измерение

На 14-15 април 2016 г. германското представителство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Офисът за демократични институции и права на човека (ОДИПЧ) проведе допълнителна конференция по човешкото измерение във Виена ва тема „Политики и стратегии за по-нататъшно насърчаване на толерантността и недискриминацията“.

Целта на конференцията бе да се обърне по-голямо внимание на предизвикателства за реализиране на толерантност и недискриминация, заедно с техните първопричини и последствия, ролята на образованието и повишаване на осведомеността, за да се предотврати нетърпимостта и дискриминацията, включително престъпленията от омраза, речта на омразата и омразата в интернет, както и други инструменти и политики за противодействие на тях.

На форума участваха представители на правителствата на страните-участнички, партньори за сътрудничество и граждански сдружения и организации. Мюсюлманското изповедание в България също изпрати своите представители Ахмед Ахмедов и Хайри Емин, които представиха актуалните въпроси по темата.

„Страхът от различното и неговия неизвестен потенциал винаги е имал разрушителен ефект върху отношенията в обществото. Заплахата от тероризъм винаги е била придружена от вълна на подозрение и нетърпимост, насочена към мюсюлманските общности. В публичното пространство витае погрешното убеждение, че всички мюсюлмани са терористи или симпатизират на тероризма. Тези предразсъдъци и стереотипи трябва да бъдат разсеяни. Дискриминацията и нетолерантността са често дълбоко вкоренени и трудно се изчезват. Преодоляването им изисква образование, обществена ангажираност и диалог, долри закони и добри политици, които да отразяват и насърчават принципите на недискриминацията. Когато говорим за стратегии за справяне с дискриминацията, ние трябва да говорим за образование. Тя трябва да бъде от съществено значение, крайъгълен камък на всяка стратегия. Предположението, че всички ние сме по своята същност справедливи е опасно. Начинът, по който се отнасяме към другите отразява начина, по който сме научени да се отнасяме към другите. Дезинформацията и невежеството са основните съставки на стереотипите и предразсъдъците. Други стъпки за справяне с дискриминацията и не-толерантността са политическата воля и законодателните действия. В сегашния климат на страх и несигурност, политическите и обществени лидери имат жизненоважна роля да говорят срещу дискриминация, не-толерантност и насърчаване на принципите на мултикултурализма и социалното включване. Положителните публични изявления могат да бъдат изключително мощни и да изпращат жизненоважно послание към обществото, че не-толерантноста и дискриминацията не са приемливи“, заяви Хайри Емин в своята реч по време на сесията за стратегии и политики за справяне с нетолерантността и дискриминацията. Той препоръча, че основните стратегии за противодействие трябва да бъдат образованието, политическата воля и адекватното законодателство. Изграждането на добри отношения и доверие между общностите и правоприлагащите органи, както и образователни програми за защита от дискриминация, както и дейности за повишаване на обществената осведоменост, разграничаващи иразличаващи тероризма и екстремизма от мюсюлманите и исляма. Положителната роля на медиите, които биха могли да играят в насърчаването на междукултурния и междурелигиозния диалог и хармония. Това е, което се очаква от отговорната журналистика. Емин допълни, че медиите също могат да играят много негативна и разногласна роля в проектиране на погрешни и неточни съобщения. Затова, с уважение към свободата на изразяване на мнение, правителствата биха могли да подпомогнат или да насърчават създаването на орган за медийно саморегулиране или да приведат в действие съществуващите, за да се справят с прояви на дискриминация, нетоленатност, ислямофобия, расизъм, ксенофобия и др.

В доклада на изповеданието важно място заеха и въпросите за нарастващия брой на престъпленията от омраза, проблемите с джамията в София, въпроса със забрадките в училищата, смяната на имената на топографските обекти в Карлово и други населени места и др.

При откриването участниците във форума заявиха, че насърчаване на толерантността и ефективното противодействие на дискриминацията са от жизненоважно значение за гарантиране на сигурносттаи трябва да бъде в центъра на политиките за справяне с настоящите заплахи.Заплахите за общата сигурност в ОССЕ са комплексни. Имаме нужда от многомерни стратегии за справяне с тях успешно. Като част от тези усилия ние трябва решителна борба с дискриминацията и нетолерантността, тъй като те са в състояние да предизвикат конфликти. За германското председателство е приоритет да насърчи толерантността и недискриминация. Нашият подход е положителен, фокусираме се върху добрите практики и обмяната на опит, каза Еберхард Пол, председател на постоянния съвет на ОССЕ и постоянен представител на Германия в ОССЕ.

 

Директорът на ОДИПЧМихаел Линк изрази надежда, че тази среща ще помогне за насърчаването на толерантността и недискриминацията, която е неразделна част от цялостна концепция за сигурност на ОССЕ.Той добави, че фокусът върху борбата с нетърпимостта и дискриминация, важно е, което показва, че ние се възползваме от тази възможност да обсъдим основните фундаментални принципи на едно плуралистично общество - свободата на мисълта, съвестта, религията, изразяване и совобдно движение - както и да се разбере как тези фундаментални свободи се поддържат докато решаваменарастващата заплаха от тероризъм и създаваме по-стабилни методи и политики за сигурност, заяви директор Мехаел Линк. "Докато обсъждаме тези взаимосвързани теми, също така е жизнено важно да се изследва връзката между толерантността, или липсата на такива, и сигурност."


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.