Първата дама на Австрия  посети джамията "Баня Баши"

Първата дама на Република Австрия Маргит Фишер посети джамията "Баня Баши". Австрийския президент Хайнц Фишер е на официално посещение в страната придружен от съпругата си Маргит Фишер. В културна програма подготвена от протокола на българския държавен глава, за австрийската първа дама бе включено посещение на т.нар. четириъгълник на толерантността. Това са църквата "Св. Неделя", джамията "Баня Башъ", синагогата и католическата църква в центъра на столицата.
В столичната джамия госпожа Фишер бе посрещната от Ахмед Ахмедов, главен секретар на Главно мюфтийство, който запозна гостът с исторически и културни факти от самобитността на храма.
"Баня Баши" е построена по инициатива и с финансовата подкрепа на благодетеля молла Ефенди Кадъ Сейфуллах. Затова в някои източници джамията се отбелязва и под името джамията "Молла Ефенди" или като "Кадъ Сейфуллах". На арката над вратата върху камък с боя е написан текст, който не може да се разчете. Под него личи датата 974, което дава основание да се приеме, че тя е построена през 974 г. по хиджра (мюсюлманско летоброене) или 1566-1567 година.
Основната сграда на джамията е четириъгълна. Сред четирите ъглови кубета се извисяват централното кубе и минарето. В предната ѝ част има една пристройка (тетимме) с три малки кубета. Тя е построена в памет на починалата съпруга на Кадъ Сейфуллах Ефенди.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.