Да се научиш да четеш Корана на почти 70 или за възрастта като нелепо оправдание

 

Баба Зехра (седналата централно)

Името й е Зехра Мехмед. Родена е през 1951 година в исперихското село Китанчево. През живота си досега е работела като помощен персонал в училище, но вече е пенсионер и помага вкъщи, с внуците. Живее в съседното на родното си Китанчево – село Свещари в Община Исперих.

 

Зехра е един от онези хора, за които възрастта не може да бъде оправдание. На прага на 70-те повечето й връстници биха казали, че са вече твърде стари, изтощени от живота и обезсилени, за да се захванат тепърва с учене. Но не и 66-годишната баба от исперихското село Свещари. За нея ученето е вдъхновение.

 

През лятото на изминалата 2016 година баба Зехра се вдъхновява от своя приятелка в Свещари, която се учела да чете Свещения Коран. Интересът й прераства в желанието и тя да се научи. Първоначално се възползва от знанията на внука си Ертан Марем, възпитаник на СОДУ-Русе. С негова помощ възрастната жена започва да изучава арабската азбука. Скоро обаче се налага да прекъснат уроците, тъй като започвала новата академична година на Ертан, който следва висше ислямско образование в Анкара. Нова потенциална възможност за оправдание! Но не и пред дълбоко мотивираната баба Зехра.

 

Всяко препятствие е и нова възможност, казва си тогава възрастната жена. В ерата на технологиите нищо не е чак толкова трудно. Зехра Мехмед успява да се научи да ползва приложението WhatsApp, благодарение на което било възможно да продължи дистанционно уроците по Коран с внука си Ертан, който заминал в Турция.

 

„Докато бях в Турция, баба ми всеки ден ми се обаждаше по WhatsApp и провеждахме уроците по четене на Корана онлайн“. – споделя за Grandmufti.bgЕртан Марем. „С голямо вдъхновение започна тя и успя“. – продължава разказа си студентът.

 

Да се научиш да четеш Свещения Коран, започвайки от азбуката, на възраст от почти 70 години е огромен успех. Едва ли някой би отрекъл това. Но да се научиш да четеш Корана на тази възраст и да направиш хатим в рамките на само една година е много повече от успех!

 

Само преди дни, на 23 юли тази година, баба Зехра направила първия си хатим (завършен прочит на Свещения Коран). Събитието било отбелязано с тържество в джамията на село Свещари, споделя внукът и  учител на баба Зехра. На празника той връчил на възпитаничката си специално подготвена грамота за постигнатия успех. Гостите слушали мевлид, четене на Свещения Коран, а след това всички били нагостени от домакините.

 

Питам Ертан как близките и съселяните на баба Зехра реагират на успеха, който е постигнала. „Всички са шашнати!“, отговаря младежът. „Баба ми често се оплаква, че е зле с паметта. Забравяла къде си е сложила телефона…“ Но явно желанието и мотивацията на възрастната жена в името на Аллах са по-силни от проблемите на възрастта!

 

Една година след първия урок по четене на Корана на 66-годишната Зехра Мехмед и скоро след успешно завършения му първи прочит възрастната жена продължава ежедневно да чете Свещената Книга. „Всеки ден си го чета, за да не го забравям“. – споделяла бабата на внука си. С останалите баби от селото се събират веднъж седмично и четат Коран в джамията заедно.

 

Това беше историята на Зехра Мехмед. Разказ за постигнат успех на една достойна за уважение възраст, ще си кажете! И бихте били прави. Но приемете го по-скоро като разказ за търсещия, за вечно будния и несломим дух, който не търси оправдания и възможности да се откаже. За заряда и желанието за промяна в името на Аллах, които не са обвързани с възрастта. За посланието на Пратеника (с.а.с.) „Учете се от люлката до сетния си час.“ и за пресния  пример от малката ни родна България за това как то може да бъде реализирано.

 

 

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Личен архив на семейството

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.