Израел премахва металдетекторите на входовете на Ал-Акса: Мюсюлманите продължават с протестите

 

На 25 юли (вторник)  рано сутринта Кабинетът за сигурността на израелския премиер Бенямин Нетаняху взе решение металдетекторите на входовете на Месджид Ал-Акса да бъдат премахнати. Вместо това властите на Израел планират да въведат други, не толкова натрапчиви  мерки за сигурност.

Въпреки това решение на Кабинета мюсюлманите в Йерусалим продължават своя протест, извършвайки молитвите си пред входовете и стените на Ал-Акса в Стария град на Йерусалим. Според тях решението за демонтирането на детекторите за метал е само привидно отстъпление от страна на Израел. По информация на агенция ShehabNewsAgency към момента остават на местата си коридорите от метални заграждения пред входовете на Ал-Акса, както и камерите за видеонаблюдение на входовете на Стария град. Монтират се допълнително камери на входовете на Стария град и на тези към Месджид Ал-Акса.

След оповестяване решението за демонтиране на металдетекторите, във вторник мюсюлманските религиозните лидери на извънредно заседание излязоха с категоричната си позиция, че мюсюлманите няма да влязат в Месджид Ал-Акса, докато не бъдат преустановени всички специални мерки за сигурност срещу тях. Това предава информационната агенция ShehabNewsAgency. Искането на мюсюлманите в Йерусалим към Израел е достъпът до джамията да бъде отново такъв,  какъвто е бил преди най-първоначалната ескалацията на напрежението от средата на юли тази година. Освен това от палестинска страна е  сформирана комисия, която да влезе в комплекса Месджид Ал-Акса и да установи извършените от средата на юли досега промени - дали и къде има монтирани контролиращи устройства на територията му.

            Докато всичко това се случва напрежението в Йерусалим остава сериозно. При струпването на повече хора по улиците на Стария град около времената за молитвите на мюсюлманите израелските служители на реда използват газови и звукови бомби. С всеки изминал ден нараства броят на арестуваните палестинци, сред които са и деца, предават местните информационни агенции.

            Припомняме, че напрежението в Йерусалим ескалира в средата на месец юли, след сблъсък между израелски полицаи и трима палестинци, който взе общо 5 жертви. Веднага след случилото се Израел въведе изключителни и безпрецедентни мерки за сигурност при достъпа на мюсюлманите до Месджид Ал-Акса

 

Aвтор: Л.Чаушева

 

Снимки: Mahmoud Illean/ The Jerusalem Post

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.