Приветствие от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай празника Рамазан Байрам

 

 Уважаеми мюсюлмани,

         Всеизвестно е, че приятните моменти отминават бързо. Така неусетно мина и месец Рамазан, месецът, в който имахме възможността да изложим исканията си пред Аллах Теаля.

         Днес празнуваме, като празникът е израз на удовлетворението ни от факта, че сме изпълнили дълга си. Това е репетиция за деня на къямет, като разликата е там, че след тази репетиция може да поправим грешките си, докато в къяметския ден нямаме да имаме този шанс.

         Байрам е моментът да си спомним за мисията, с която сме изпратени на този свят, за задълженията си към Аллах Теаля, както и за възможностите, които имаме.

         Да, това са възможностите, които са дадени на нас, докато мнозина други са лишени от тях - като възможността ни да се поправим, каквато хората, заминали си от този свят, вече нямат. Имаме възможност да отидем до джамията, от което са лишени мюсюлманите в Мианмар и в Източен Туркестан.

         Възможността да сме с близките си на Байрам е дар от Аллах, от който са лишени мнозина хора по света поради различни причини – заради това, че са прокудени от родината си поради война. Тези са малка част от безкрайните възможности, дадени ни от Аллах Теаля, за които не намираме време да Му благодарим.

         Да не забравяме и словото Му: „Ако Ми благодарите ще ви надбавя (Моите блага и благодат), а ако сте неблагодарни, знайте, че наказанието Ми е жестоко”. Следователно благодарността към Аллах е само в наша полза и ние сме Му благодарни за това, че ни удостои да срещнем Рамазан и да правим ибадет в него, благодарим Му за всеки миг, който преживяваме.

         Но благодарността, която обхваща всички блага, е тази, че сме мюсюлмани. Това е най-голямото благо, което Аллах Теаля ни е дал, и от което са лишени много хора по света. Това е реалността, върху която трябва да размишляваме и да се възползваме разумно от нея. Аллах да приеме ибадета на всички и да озари сърцата и умовете на всички, така че да имат възможност да разберат мъдростта, заложена във всяка част на живота ни.

Вижте още на: https://www.youtube.com/watch?v=Ad4E78zavRE&t=4s 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.