Турска община даде ифтар за хиляди мюсюлмани в Пловдив

 

         Община „Байрам Паша“ в Истанбул, Турция даде ифтар за хиляди мюсюлмани в пловдивския квартал „Столипиново“. Рамазанската вечеря, което премина под мотото „Братството няма граници“, се състоя на 12 юни 2018 година (вторник) и на нея присъстваха близо 4000 мюсюлмани от града под тепетата.

         Сред официалните гости на ифтара бяха районният мюфтия на Пловдив Танер Вели, генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и Метин Акбаш – социално аташе към  генералното консулство на Турция в Пловдив, също Шенол Генч – аташе по въпросите на образованието към Посолството на Република Турция в София. Събитието беше уважено и от представител на фондация „Заедно“, както и от Светлозар Калев – представител на еврейската общност и председател на организация „Шалом“ за Пловдив.

         Състоялата се рамазанска вечеря в „Столипиново“ беше придружена от богата културно-религиозна програма.Открита официално с четене на Коран-и Керим, тя включваше приветствие към мюсюлманската общност, oтправени от представители на Община „Байрам Паша“ в Турция. Обръщения направиха още пловдивският районен мюфтия Танер Вели и генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Гостите имаха възможност да видят изпълнения на ритуалния танц „сема“, както и да слушат класически турски изпълнения от Ариф Шентюрк.

         Ифтарът в кв. „Столипиново“ в Пловдив беше направен в рамките на рамазанската кампания на истанбулската Община „Байрам Паша“, известна като Конвой „Берекет“ и провеждаща се вече години наред. Тази година в кампанията бяха включени редица градове и населени места в различни страни на Балканите. След Пловдив конвоят се насочи към Кърджали, където в сряда в центъра на града беше организиран ифтар за хиляди хора.

        

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.