БОЛЕСТИТЕ НА XXI ВЕК

 

Мухаммед (с.а.с.) казва: „Заклевам се в Аллах, не ме е страх за вас, че ще сте бедни. Страх ме е от това, че както земята (дуня) беше разстлана на тези преди вас, така ще бъде разстлана и на вас, както те се надпреварваха да я спечелят, така и вие ще влезете в тази надпревара, и така както земното ги погуби тях, ще погуби и вас“ (Бухари).

Изминаха около 1400 г. от смъртта на нашия любим Пратеник (с.а.с.). И от тогава до днес виждаме огромната развала, фитне и силната жажда за земното, които са започнали да се развиват сред мюсюлманската общност след неговата смърт. Безспорно е това, че живеем в кулминацията на това „болестно състояние“ на човешкото общество. За жалост, трябва да признаем и факта, че тази болест е засегнала и голяма част от мюсюлманите. Сърцата са болни! А те разболеят ли се, цялото тяло е болно. Забравяме основните неща, за които ни предупреждава Всемогъщия Аллах, а именно: „И за никой човек преди теб [о, Мухаммед] не отредихме да е безсмъртен. Щом и ти ще умреш, нима те ще бъдат безсмъртни? Всяка душа ще вкуси смъртта. И ви изпитваме със злото, но и в доброто има изпитание, и при Нас ще бъдете върнати“ (ел-Енбия, 21: 34–35).

„Той е Този, Който сътвори смъртта и живота, за да ви изпита кой от вас е по-добър във вършенето на праведни дела“ (ел-Мулк, 67: 2).

Изоставянето на споменаването на Аллах, както и изоставянето на другите ибадети, автоматично създава предпоставка за развиването на тъй наречените болести на сърцето. Има едно важно правило, което трябва да запомним много добре, а то е: ако във времето, което ни дава Аллах, не Му правим ибадет, то тогава ние запълваме това време със служене на шейтана! И как да не бъдат болни сърцата, след като човек забравя за съдния ден или не вярва в него?! Такъв човек започва да пренебрегва човешките права, само за да бъде нещо повече от другите. Със злобата, двуличието, високомерието, потъпкването на човешки права и други подобни неща сърцето започва да закоравява.

Живеем във време, в което мюсюлманите биват избивани или измъчвани. Всичко това става в XXI век! Време, в което мюсюлманите сме почти 2 милиарда на планетата. Всеки нормален човек би се запитал: как е възможно да се случват подобни неща в такова време и при толкова голяма общност?! За жалост, това е факт именно заради болестите на сърцето, които споменах по-горе. У нас, мюсюлманите, липсва това чувство и отговорност, за които говори Мухаммед (с.а.с.), който подчертава, че „вярващите в тяхната взаимна обич и милосърдие са като тялото: ако един орган от него се разболее и оплаче, останалите части на тялото призовават един друг с бодърстване и болка“ (Муттефекун алейх).

За голямо съжаление, мюсюлманите се впуснаха да превземат дунята, но реално тя ги превзема и накрая ги погубва, така както погуби и тези преди нас. Много бързо забравихме как нашите родители и нашите предци дадоха живота си за вярата, за имената си и за своята идентичност. Те имаха чест и достойнство. Сърцата им сияеха от светлината на имана. От тогава до сега е изминало немного време, а виждаме потресаващите резултати от поколенията, които дойдоха след тях. Аллах казва: „Но дойдоха след тях поколения, които изоставиха намаза и последваха страстите. Тях ще ги достигне изтребление“ (Мерйем, 19: 59).

С отдалечаването от исляма сърцата започват да боледуват! Тези болести се отразяват на човека както психически, така и физически, заедно с това влияят и на околната среда. Ще цитирам думите на покойния примерен религиозен просветител Абдулметин Балканлъоглу, който казваше: „Забравете за стандартната смърт, където човек умира от старост. Живеем във времена, в които е на мода внезапната смърт!“. Аллах подчертава в Корана, че „разрухата по сушата и в морето се появи заради онова, което ръцете на хората сториха, за да ги накара Той да вкусят част от онова, което са извършили, и за да се върнат [към покаянието]“ (ер-Рум, 30: 41).

Един от големите проблеми и болести на XXI век за мюсюлманите са социалните мрежи. Като цяло социалните мрежи могат да бъдат много полезни, ако се използват за просвещение, за намиране на полезна наука и т.н. Големият проблем е, че мюсюлманите ги използват за разпространение на фитне и харами. Такива проблемни ситуации са качване на снимки, в които има харам. Има и много „измислени улеми“, които раздават фетви и грешна информация в социалните мрежи. Трябва да знаем, че каквото и да споделим в интернет пространството, какъвто и коментар или мнение да напишем, в съдния ден ще носим отговорност за това! Аллах е Всевиждащия, Всечуващия!

 

Автор: Рейхан Караалиев Имам-ваиз към РМ – Плевен 

Източник: Списание МЮСЮЛМАНИ

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.