Международна научна конференция по случай 100-годишината на духовно училище "НЮВВАБ" ще се състои в Шумен на 27 и 28 ноември 2022 г.

Симпозиумът под патронажа на Висшия мюсюлмански съвет е организиран от Висшия ислямски институт, Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и Истанбулския университет "29 май", ще събере представители на научната общност от близо 30 университета и институции от Източна Европа.

Форумът ще бъде открит от председателя на държавната агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев и зам.-министъра на образованието на Република Турция д-р Назиф Йълмаз.

Участие в официалната част са потвърдили високопоставени гости от България, Турция и др. балкански страни.

Програмата предвижда представянето на доклади за историята, влиянието и приноса на ДУ "НЮВВАБ" в образованието на мюсюлманите в България.

Участниците в научната конференция ще се върнат към историята на сградата на Духовното училище; годините, през които "НЮВВАБ" е висше учебно заведение; прехода от мюсюлманско духовно училище към светска гимназия. Академичната общност ще проследи развоя на обучението в медресетата в България и ще го съпостави с това в други мюсюлмански училища на Балканите. 

Международната конференция ще разгледа едни от най-значимите трудове на възпитаниците на Духовното училище в Шумен, огромната им преводаческа дейност и творбите, които са създали.

По случай 100-годишнината на ДУ "НЮВВАБ" ще бъде открит и паметник в двора на училището.

Програмата на конференцията можете да изтеглите от тук.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.