Висшия мюсюлмански съвет връчи годишните си награди за принос към развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната, които носят името на първия главен мюфтия на България Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди.

Церемонията се състоя в присъствието на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районни мюфтии. 

Сред официалните гости на тържественото събитие бяха главният прокурор на Република България Иван Гешев, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, министърът на културата проф. Велислав Минеков, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, председателят на парламентарната група на "Възраждане" Костадин Костадинов, народни представители, областният управител на София Митко Михайлов, посланици, представители на религиозните общности в страната. 

Гостите бяха приветствани от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

"Тази вечер за нас е празник не само от гледна на точка, на това че имаме церемония, а заради това че можем да се съберем хора от различни изповедания и виждания в тази зала. Поуката от това е, че добрината събира хората на едно място, без значение какви са.

Тази вечер ще видим историите на хора, които могат да бъдат за пример в нашия живот. Извършването на добрина ще спаси човечеството. За да направиш добро, не е нужно непременно да си богат. За да направиш добро, трябва да имаш голямо сърце. Тези хора идват да ни покажат, че може и да не са дотам заможни, но имат възможността да правят добро. В този ред на мисли е добре всеки един от нас да се замисли какво може да направи за обществото, в което живее, за неговата държава, за неговия народ. В крайна сметка не е от толкова голямо значение какво ще вземеш, когато си тръгваш от този свят, но е много важно какво ще дадеш. И преди нас е имало хора, които са притежавали повече. Тях ги няма. Имуществото им го няма. Остават обаче добрините, които ги надживяват", бяха думите, с които главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се обърна към присъстващите на церемонията. 

В изказването си председателят на Висшия мюсюлмански съвет припомни, че първият главен мюфтия на България Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди е и сред основоположниците на духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен, което през тази година чества своя юбилей. 

"Живеем в трудни времена. Светът е обхванат от кризи. Страната ни също не е изолирана от тях. Само на няколкостотин километра от нас хиляди са жертви на войната в Украйна, подпалена от страстите на самозабравили се угнетители, непроумели кончината на фараона. В такъв труден момент Висшият мюсюлмански съвет се опитва да вдъхне надежда и доверие в обществото, изкарвайки на показ хората, които извършват добрини и се опитват да отстояват сакралните ценности като право, вяра, образование. Те имат принос към развитието на мюсюлманската общност, следователно и на цялото българско общество!", каза Ведат Ахмед.

С почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" беше удостоен журналистът и издател Мюзеки Ахмед. Той получи отличието за дългогодишния му принос в медийното отразяване на дейността на Мюсюлманското изповедание и проблемите на мюсюлманската общност в България. 

Отличие получи и Юсуф Хаджи Исмаил – бивш учител и имам, възпитаник на ДУ „Нювваб“ – гр. Шумен, който е служил основно в с. Тодорово, общ. Исперих. Юсуф Хаджи Исмаил беше номиниран за наградата за приноса му към съхраняването на традициите на мюсюлманската общност и предаването им на новите поколения. 

Почетният плакет беше приет от районния мюфтия на Разград Мехмед Аля и връчен от главния прокурор Иван Гешев.

"За мен е чест да връча тази награда на един добър човек! Наградите тази вечер показват, че България е място, където хора от различни религии живеят в дух на толерантност и разбирателството от векове. Това показва, че тук живеят добри хора! Разбира се, всичко това трябва да се поддържа. Аз като вярващ човек вярвам, че всеки вярващ, не може бъде лош човек и неизбежно прави добро", заяви главният прокурор при връчването на наградата. 

С награда на името на първия главен мюфтия на България беше удостоена и Мевлюде Фере – дългогодишна преподавателка в целогодишния Коран курс в гр. Сърница, обл. Пазарджик. Министърът на културата проф. Велислав Минеков връчи отличието. 

"Бъдете достойна, както сте била досега! Не забравяйте, че вярата носи надежда! Вярата носи морал", бяха думите, с които министърът на културата се обърна към преподавателката Мевлюде Фере. 

"Искам да благодаря на Аллах, че отреди днес да бъда тук, както и на хората, които ме предложиха за тази награда! Искам да изкажа благодарности към всички, които ме подкрепяха през изминалите години, за да мога да работя в моя роден край за ислямското образование, както и на моя съпруг Ахмед, който беше моята опора", каза на свой ред Мевлюде Фере.

Имамът от с. Попица, общ. Бяла Слатина Исмаил Исмаилов също беше сред отличените с наградата "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" за приноса му в развитието на Ислямската религия в труден регион. Почетният плакет беше връчен от посланика на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок.

Исмаил Исмаилов благодари за помощта и подкрепата, която е получил от Мюсюлманското изповедание при построяването на джамия в региона. Посланикът на Република Турция от своя страна подчерта, че именно от хора като Исмаил ходжа имаме нужда днес в цяла Европа.

"Когато посетих Северозапада, от една страна видях невероятната природа и река Дунав, а от друга - обезлюдяването. Силно вярвам, че този регион отново ще се съживи и че в основата на това ще бъдат хора като Исмаил ходжа - скъпи хора, които работят с несломим дух, за да разпалят отново угасналия огън. Исмаил ходжа е обичан и почитан както от мюсюлманите, така и от християните. Именно от хора като него имаме нужда и на Балканите, и в Европа", заяви Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Един от най-големите радетели за толерантността в България доц. Михаил Иванов също получи наградата за принос в развитието на мюсюлманската общност. Общественикът, защитник на човешките права и бивш съветник на президента д-р Желю Желев беше номиниран за наградата заради дългогодишния му принос към институционалното развитие на Мюсюлманското изповедание и съпричастността му към проблемите на мюсюлманската общност в България.

"За мен това е изключително висока чест. Изминалите 30 години ме дариха с искрени приятели сред мюсюлманите не само в България. Препоръчвам на присъстващите представители на българската държава и държавните институции да се грижат повече за Мюсюлманското изповедание, за да може то да изпълнява своя дълг - да се грижи духовно за мюсюлманската общност в България. В същото време държавата и политиците не трябва да се намесват във вътрешния живот на Изповеданието, както за съжаление това е ставало през изминали години. Религията е дом на Бога. Там няма място за политика", заяви доц. Михаил Иванов по време на церемонията.

Наградата "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" е учредена през 2017 г. Тя носи името на първия главен мюфтия на България, встъпил в длъжност на 8 декември 1910 г.

Целта на наградата е лица с ярки постижения и принос в развитието на Мюсюлманското изповедание и мюсюлманската общност в страната да получат публично признание и да популяризираме техните действия. 

Вярваме, че по този начин ще допринесем в обществото ни да има повече добри примери, от които да се учим.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.