Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи участва в международната конференция "Палестина и Газа", организирана от Диянета на Република Турция.

Форумът под егидата на председателя на Диянета проф. д-р Али Ербаш събра религиозни лидери от 92 страни или общо 131 души. 

Основен акцент в разговорите бяха теми като хуманизма, бъдещето на човечеството, значението на Йерусалим за мюсюлманите по света и това, което може да бъде направено в подкрепа на пострадалите от войната. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се включи в конференцията чрез видеовръзка. Той представи пред участниците резултатите от на дарителската кампания на Мюсюлманското изповедание в подкрепа на пострадалите в Газа. Главният мюфтия обяви, че към настоящия момент са събрани близо 150 хил. лв. С част от сумата вече бяха закупени и дарени пакети с основни хранителни продукти. Предстои да бъдат изпратени лекарства, одеяла и при първа възможност да бъде изпълнена волята на част от дарителите да бъде заколен курбан. 

Главният мюфтия подчерта, че Мюсюлманското изповедание подготвя още проекти в помощ на хората в Газа. 

Председателят на Диянета проф. д-р Али Ербаш на свой ред осъди войната и идеологиите, които тласкат към нея като призова за мир.

Той определи случващото се като "превръщането на Палестина в локва от кръв" от хора, които не знаят значението на думи като права, съвест и великодушие и хуманизъм. По тази причина той призова за обединение вярващите и общи действия.

Международната конференция ще приключи с обща позиция на участниците.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.