Отново отбелязахме нощта Берат с празнични програми в цялата страна.

Зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед гостува на Районно мюфтийство - Варна и заедно с районния мюфтия Исмаил Ахмедов и директора на духовно училище "Нювваб" се присъедини към честването в джамията "Азизие" във Варна. Специални програми бяха организирани в общо 15 населени места в областта.

В джамията в Айтос 350 вярващи отправиха своите молитви към Всевишния. Сред тях бяха и районният мюфтия на Бургас Селяхаттин Мухарем, генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, мюфтии и гости от Турция.

Нощта Берат беше посрещната със специални програми в много населени места в Русенско. 

Домакин на празника, организиран от Районно мюфтийство - Кърджали беше джамията в Джебел, а сред гостите бяха имами от "Улу джамия" в Бурса, с която Районното мюфтийство си сътрудничи.

Участие в програмата взеха също така районният мюфтия Басри Еминефенди и директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов. Децата от Коран курса в джамията рецитираха стихове. 

Нощта Берат беше отбелязана и във Великотърновския регион. По покана на Мюсюлманското настоятелство в Горна Оряховица районният мюфтия Нутфи Нутфиев участва в програма, съчетана с лекция и прочит на знамения от Свещения Коран.

Нощта Берат е предвестник на месец Рамазан. Тя символизира духовното пречистване и постигането на опрощение. Затова в Свещената нощ вярващите отправят молитви за покаяние и прошка.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.